Domowy melisowy budyń z czekoladowym crunchy
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- płatki zbożowe, np owsiane 1 szklanka
- pestki (np. dyni i słonecznika) 4 łyżki
- orzechy 4 łyżki
- miód 3 łyżki
- mleko 1 łyżka
- gorzka czekolada 1/2 tabliczki
- mleko 500 ml
- cukier puder 3-4 łyżki
- masło 1 łyżka
- żółtko 2
- skrobia ziemniaczana 2 łyżki
- listki melisy 1/2 doniczka
sposób przyrządzenia
Crunchy:
Piekarnik nastawiamy na 140 st. C z włączonym termoobiegiem.
Pestki i orzechy mielimy na bardzo drobno. Przekładamy do miski, dodajemy płatki zbożowe, miód mleko i wszystko dobrze mieszamy (najlepiej ręką). Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodajemy dodatkową łyżkę miodu.
Wykładamy całość równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut, mieszając co jakiś czas i sprawdzając stopień zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu mieszamy z wcześniej posiekaną czekoladą.
Budyń:
Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i miksujemy ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrem. Szklankę z miksturą dodajemy do gotującego się mleka, jednocześnie obniżając temperaturę gotowania i mieszamy do ponownego zagotowania. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu miksujemy blenderem z listkami melisy.
—————————————
Do salaterek wsypujemy crunchy i zalewamy ostudzonym budyniem. Wierzch posypujemy odrobiną crunchy, czekoladą i listkami melisy.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com