Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

croissant z jajkiem w koszulce ze szczypiorkiem

  • śniadania
  • 1
  • 15 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • szczypiorek 1 łyżka drobno posiekanego
  • parmezan około 5 plasterków
  • jajko 1 sztuka
  • awokado pół
  • ocet 2 łyżki
  • woda 1 litr
  • croissant 1 sztuka
  • sos:
  • żółtko 1 sztuka
  • masło 20 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek 1 łyżka drobno posiekanego

sposób przyrządzenia

Aby przygotować sos, w rondlu rozpuść masło. W misie miksera ubij na puch żółtka z sokiem z cytryny. Jeszcze gorące masło powoli wlewaj do żółtek, cały czas miksując. Dopraw solą oraz pieprzem. Wmieszaj szczypiorek. Croissant przekrój wzdłuż. Awokado pokrój w plasterki. Parmezan za pomocą obieraczki do warzyw zetrzyj na cienkie plastry. Ułóż na przeciętym rogaliku.

 

W garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet. Do miseczki wbij jajko. W garnku zrób wir. Wlej jajko i po 2 minutach gotowania wyjmij jajko i odsącz je na papierowym ręczniku. Przełóż jajko na croissant. Polej sosem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0