croissant z jajkiem w koszulce ze szczypiorkiem
- śniadania
- 1
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- szczypiorek 1 łyżka drobno posiekanego
- parmezan około 5 plasterków
- jajko 1 sztuka
- awokado pół
- ocet 2 łyżki
- woda 1 litr
- croissant 1 sztuka
- sos:
- żółtko 1 sztuka
- masło 20 g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek 1 łyżka drobno posiekanego
sposób przyrządzenia
Aby przygotować sos, w rondlu rozpuść masło. W misie miksera ubij na puch żółtka z sokiem z cytryny. Jeszcze gorące masło powoli wlewaj do żółtek, cały czas miksując. Dopraw solą oraz pieprzem. Wmieszaj szczypiorek. Croissant przekrój wzdłuż. Awokado pokrój w plasterki. Parmezan za pomocą obieraczki do warzyw zetrzyj na cienkie plastry. Ułóż na przeciętym rogaliku.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet. Do miseczki wbij jajko. W garnku zrób wir. Wlej jajko i po 2 minutach gotowania wyjmij jajko i odsącz je na papierowym ręczniku. Przełóż jajko na croissant. Polej sosem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.