Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciasto z gruszkami i melisą, z sosem rozmarynowym

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • twarda gruszka 3
  • mąka 350 g
  • jajka 3
  • masło 150 g
  • cukier 200g
  • jogurt naturalny 300 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • melisa 1/2 doniczki
  • rozmaryn 3 gałązki
  • cukier 2 szklanki
  • woda 3 szklanki

sposób przyrządzenia

Rozmaryn gotujemy przez ok.15 minut, wyciągamy i dodajemy do wywaru cukier. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 min.
2 gruszki obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy w plastry. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, masło i sok z cytryny. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy całość, do momentu aż masa będzie gładka.
Formę do pieczenia (22 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy 1/3 masy,  układamy gruszki i listki melisy. Wylewamy pozostała cześć ciasta. Na wierzch okładamy ostatnią obraną i naciętą gruszkę (rozkrojoną na 4 części). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Cześć ciasta z gruszkami na wierzchu polewamy sosem rozmarynowym, pozostałą opruszamy cukrem pudrem.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0