Ciasto drożdżowe z jabłkami, gruszkami i majerankową kruszonką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 500 g
- jajka 2
- cukier 150 g
- sól szczypta
- mleko 1 szklanka
- masło 100 g
- suche drożdże 1 opakowanie
- gruszka 2
- jabłko 2
- mąka 100 g
- cukier pudrer 50 g
- masło 50 g
- listki majeranku 1 doniczka
sposób przyrządzenia
Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Masło roztapiamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, dodajemy utarte jajka i ostudzone mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy na wierzch owoce i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia., w tym czasie robimy kruszonkę. Odrywamy z krzaczka listki majeranku. Mąkę, cukier i masło rozcieramy palcami do konsystencji mokrego piasku. Łączymy z majerankiem i posypujemy ciasto. Pieczemy ok 45 min. w 1800 stopniach C.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com