Ciasto cytrynowe z melisą, z polewą z białej czekolady i mięty
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- drobny cukier 300 g
- mąka 300 g
- masło 200 g
- maślanka 1 szklanka
- skórka otarta z dużej cytryny 1
- jajka 6
- sól szczypta
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- listki melisy 1 i 1/2 doniczki
- biała czekolada 3/4 tabliczki
- mięta kilka gałązek
sposób przyrządzenia
Formę do ciasta o średnicy 30 cm (lub 2 mniejsze), smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Cukier, skórkę z cytryny i miękkie masło miksujemy do konsystencji puszystego kremu. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Po chwili dodajemy jajka, ponownie miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość partiami dodajemy do mikstury z masłem, na zmianę z maślanką. Na końcu dodajemy posiekane liście melisy i przez chwilę mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy około godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z posiekanym listkami mięty, polewamy nią ostudzone ciasto.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com