Ciasteczka maślane z malinami i miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- masło 125 g
- jajka 1
- mąka pszenna 1 szklanka
- ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
- cukier puder 1/2 szklanka
- zmielone migdały 1 szklanka
- maliny 150 g
- suszone daktyle 20 g
- listki mięty 1/2 doniczki
sposób przyrządzenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Maliny miksujemy blenderem z daktylami i miętą. Masło, ekstrakt z wanilii, cukier i migdały miksujemy mikserem. Dodajemy jajko i przesianą mąkę, ponownie miksujemy. Z powstałej masy odrywamy nieduże kawałeczki, formujemy z nich kulki (jeśli ciasto zbyt się klei, możemy podsypać mąką), po czym spłaszczamy w dłoni i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ciastkach odciskamy stempelkiem wgłębienia, w które wykładamy mus malinowo-miętowy. Pieczemy ok 12 min (do zarumienienia).
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com