Buraczane kopytka z szałwią i oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- szałwia 1 doniczka
- listki oregano 1/2 doniczki
- ziemniaki 650 g
- ugotowane buraki 350 g
- jajka 1
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąka pszenna (jeśli masa będzie się lepić należy dodać więcej mąki) ok 3 i 1/2 szklanki
- sól i pieprz do smaku
- cukier łyżeczkę
- ser pleśniowy do posypania
- masło klarowane 4 łyżki
sposób przyrządzenia
Buraki gotujemy aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy cukier. Kiedy będą całkowicie miękkie wyjmujemy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich buraki i odstawiamy aż cała masa ostygnie. Kolejno dodajemy jajko, listki oregano, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Lekko solimy i pieprzymy. Całość mieszamy aż uzyskamy ładną masę- lekko klejącą się do dłoni, ale tak aby dało się uformować kluseczki. Dzielimy na części. Formujemy wałek i tniemy kluseczki. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, czekamy jeszcze minutę i je wyjmujemy. Na patelni rozpuszczamy pasło i szałwię. Kopytka wyławiamy z wody, odsączamy i wrzucamy na patelnię aby ładnie się zarumieniły. Podajemy z serem i ziołami.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl