bułeczki z żurawiną i melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- melisa 1/2 pęczka
- jajko 1 sztuka
- suszona żurawina garść
- skórka otarta z pomarańczy
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- rozpuszczone masło klarowane 3 łyżki
- mąka pszenna 300 g
- sól 1/2 łyżeczki
- kardamon 1/2 łyżeczki
- cukier 50 g
- mleko 110 ml
sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W misce połącz jajko, cukier, mleko i masło. Posiekaj melisę i żurawinę. Dodaj do ciasta i resztę przypraw. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz. Wyjmij ciasto na opruszony mąka blat. Uformuj wałek i pokrój na kilkucentymetrowe części. Gotowe bułeczki odstaw na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki piecz przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe podawaj z masłem i marmoladą.