Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

bułeczki z żurawiną i melisą

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • melisa 1/2 pęczka
  • jajko 1 sztuka
  • suszona żurawina garść
  • skórka otarta z pomarańczy
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • rozpuszczone masło klarowane 3 łyżki
  • mąka pszenna 300 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • kardamon 1/2 łyżeczki
  • cukier 50 g
  • mleko 110 ml

sposób przyrządzenia

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W misce połącz jajko, cukier, mleko i masło. Posiekaj melisę i żurawinę. Dodaj do ciasta i resztę przypraw. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz. Wyjmij ciasto na opruszony mąka blat. Uformuj wałek i pokrój na kilkucentymetrowe części. Gotowe bułeczki odstaw na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki piecz przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe podawaj z masłem i marmoladą.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0