Bruschetta z bobem, kolendrą i rukwią wodną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- chleb 4 kromki
- bob 3 garści
- rukiew rodna pęczek
- kolendra 1/2 pęczka
- kwiaty jadalne garść
- szalotka 1
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia
- oliwa 4 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- musztarda 2 łyżeczki
- ocet jabłkowy łyżeczka
- olej ryżowy 5 łyżeczek
- sól szczypta
- pieprz szczypta
sposób przyrządzenia
Aby przygotować sos w małej miseczce umieść musztardę, ocet, olej, sól i pieprz. Rózgą połącz wszystkie składniki. W garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli, wrzuć bób. Gotuj aż będzie miękki. Drobno pokrój szalotkę i czosnek. Przecedź bób, zalej zimną wodą i wyjmij z łupin. Na patelni grillowej rozgrzej dwie łyżki oleju. Połóż kromki chleba aż się zarumienią. W misce umieść rukiew wodną i skrop sosem. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż krótko. Dodaj bób i posiekaną kolendrę – delikatnie zamieszaj. Na grzankach połóż rukiew wodną, bób z szalotką, polej sosem i obsyp kwiatami jadalnymi.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/