Kasza jaglana z grzybami, lubczykiem i tymiankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Grzyby suszone przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka godzin. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Całość smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy do zredukowania się wody, która wytrąci się z pieczarek. Dodajemy pokrojone w kawałki borowiki i jeszcze chwilę całość smażymy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane listki lubczyku, grzyby i starty ser. Całość delikatnie mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 min (aż ser się zarumieni). Na gotowe danie wykładamy świeże gałązki tymianku.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com