Dyniowe gnocchi z chrupiącą szałwią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dynia bez skóry 250 g
- ziemniaki 250 g
- mąka ok 100g - 200 g
- jajka 1
- sól szczyptę
- kurkuma łyżeczka
- listki szałwii 1 doniczka
- parmezan do posypania
sposób przyrządzenia
Ziemniaki ugotuj aż będą miękkie i odstaw do wystygnięcia. Dynię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i tak samo jak ziemniaki upiecz do miękkości. Za pomocą tłuczka rozgnieć warzywa, dodaj przyprawy, jajko i mąkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Jeśli ciasto nadal klei się do rąk dodaj więcej mąki. Z ciasta uformuj wałeczki i wytnij kluski. Zagotuj wodę i delikatnie wrzuć gnocchi, delikatnie mieszaj aby nie przywarły do dna. Jak wypłyną na wierzch wyjmij je i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć świeżą szałwię i po chwili dodaj gnocchi. Smaż aż ładnie się zarumienią. Podawaj ze startym serem.
Zdjęcie i przepis: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl