Lody dyniowe z szałwią i syropem rozmarynowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- upieczona do miękkości dynia 600 g
- śmietanka 36% 500 ml
- cukier 1/2 szklanki
- laska wanilii
- żółtka 3
- świeża szałwia 1/2 garści
- rozmaryn 2 gałązki
- woda 70 ml
- cukier 70 g
sposób przyrządzenia
Wlej śmietankę do rondla, dodaj połowę cukru i ziarenka wanilii, wrzuć też laskę. Zagotuj, mieszając co jakiś czas. W misce ubij żółtka z resztą cukru. Powoli, cały czas miksując wlej śmietankę. Do blendera wrzuć wystudzoną dynię i szałwię, wlej śmietankę i miksuj całość przez 10 minut. Pamiętaj aby przed zmiksowaniem wyjąć laskę wanilii. Przecedź płyn przez gęste sito. Włóż do zamrażalki na całą noc. Aby przygotować syrop rozmarynowy należy wsypać cukier do rondla, wlać wodę i wrzucić gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia i zredukować, aż syrop zgęstnieje.
Lody podawaj polane syropem rozmarynowym.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com