Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pulled pork w ziołach, na kanapce z konfiturą z cebuli i chrzanowym majonezem

  • Wieprzowina

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • woda 2 litry
  • sól morska 130 g
  • cukier trzcinowy 100 g
  • liść laurowy 3
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • dobrej jakości łopatka wieprzowa 2 kg
  • świeży majeranek garść
  • świeże oregano garść
  • tymianek 1/2 pęczka
  • ajwar 1/2 szklanki
  • czosnek 2 wyciśnięte ząbki
  • cukier trzcinowy 100 g
  • pieprz cayenne 1 płaska łyżka
  • czarny pieprz 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • majonez 1/2 szklanki
  • tarty chrzan 1/3 szklanki
  • sól szczypta
  • konfitura z cebuli
  • ulubiony chleb na zakwasie

sposób przyrządzenia

Zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, solą, cukrem i zielem angielskim. Następnie studzimy całkowicie, zanurzamy mięso i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin. Przygotowujemy mieszankę przypraw do pieczenia. Listki z ziół siekamy drobniutko ostrym nożem, łączymy z resztą składników – ajwarem, czosnkiem, cukrem i przyprawami. Mięso wyciągnięte z marynaty i osuszone ręcznikiem papierowym dokładnie nacieramy pastą, układamy w naczyniu żaroodpornym, żeliwnym garnku lub głębokiej blaszce. Zamykamy naczynie (jeśli pieczemy w blaszce szczelnie przykrywamy ją folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Pieczemy minimum 8 godzin. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze dwie godziny. Na ostatnią godzinę odkrywamy mięso i co jakiś czas je przewracamy, aby zrumieniło się ze wszystkich stron. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy mięso na godzinę, Następnie przy pomocy dwóch widelców rozdzielamy je na włókna.

Podajemy na kanapce z sosem powstałym z majonezu wymieszanego z chrzanem i szczyptą soli. Na wierzchu układamy konfiturę z cebuli.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0