Bataty pieczone z oregano i pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- batat 2
- rolada z sera koziego 3 plastry
- puszka cieciorki 1
- świeża pietruszka pęczek
- świeże oregano 1/2 pęczka
- papryczka chili 3 cm
- sól i pieprz do smaku
- kurkuma łyżka
- czosnek 1 ząbek
- olej ok 7 łyżek
- sok z połowy cytryny
sposób przyrządzenia
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Umyj dokładnie bataty, wysusz, przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj olejem i umieść w piekarniku, piecz 20-30 minut aż zmiękną. Opłucz i wysusz cieciorkę. Umieść w misce, bardzo drobno posiekaj pół pęczka natki pietruszki, dodaj 3 łyżki oleju, kurkumę, papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Cieciorkę rozłóż na papierze, piecz ok 20-30 minut, aż się zarumieni i będzie chrupiąca. Kiedy będzie gotowa posiekaj garść pietruszki i oregano i wymieszaj z cieciorką. Wyjmij bataty, połóż na nich ser kozi, cieciorkę, oregano i pietruszkę, skrop sokiem z cytryny.
Jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
www.masztalerz.tumblr.com