Konfitura z czerwonej cebuli z majerankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- czerwona cebula 1 kg
- listki majeranku 1 doniczka
- ocet balsamiczny 200 ml
- miód 2 łyżki
- brązowy cukier 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
sposób przyrządzenia
Cebule obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć cebulę na oliwie, aż się zeszkli. Dodać majeranek, sól, pieprz i cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i się skarmelizuje. Dodać miód i ocet balsamiczny. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ocet odparuje. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc