Tarta tymiankowa z jabłkami i gruszkami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- masło 100 g
- mąka 200g
- jajka 1
- cukier 50 g (dodatkowo trochę do posypania pokrojonych jabłek)
- sól szczypta
- jabłko 4
- gruszka 2
- listki tymianku 1/2 doniczki
- miód 3 łyżki
- cynamon i imbir szczypta
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksuj, pod koniec dodając jajko i łyżeczkę listków tymianku. Zagnieć, rozwałkuj i wylep foremkę. Ponakłuwaj i podpiecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na plasterki, zasyp cukrem i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie odcedź jabłka z soku, który puściły i garść spraż w rondelku pod przykryciem. Następnie wymieszaj z resztą jabłek, dopraw cynamonem i imbirem, wsyp około dwóch łyżek mąki i pozostałe listki tymianku, zostawiając parę gałązek do dekoracji wierzchu. Wyłóż jabłka na podpieczony spód, gruszki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu. Polej miodem i piecz około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Wyjmij jak zaczną się rumienić, w razie potrzeby dodatkowo polej miodem i posyp gałązkami tymianku.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka