Kanapka z krewetkami, mango i dressingiem z tajskiej bazylii
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bagietka 1
- krewetki tygrysie 250 g
- papryczka chili 1
- czosnek 2 ząbki
- mango 1
- wędzone tofu 160 g
- listki tajskiej bazylii 1 doniczka
- kolendra garść
- liście musztardowca garść
- czarne oliwki
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny 2 łyżki
- bazylia tajska 2 doniczki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sok z jednej limonki
- ocet winny łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na dressing zmiksować. Chili z czosnkiem podsmażyć, dodać krewetki i smażyć około 3 minut. Odłożyć krewetki na bok i na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu aż się zezłoci. Ułożyć wszystkie składniki w bagietce i polać dressingiem
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc