Ravioli z wołowiną, borowikami i świeżymi ziołami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Makaron:
- mąka pszenna 200 g
- jajka 1
- żółtka 2
- oliwa 2 łyżki
- sól morska 1/2 łyżeczki
- Farsz:
- mielona wołowina 400 g
- suszone borowiki 15 g
- czosnek 2 ząbki
- mała czerwona cebula 1
- świeża pietruszka garść
- świeży tymianek garść
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
sposób przyrządzenia
Ciasto na makaron:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wybijamy jajko oraz dwa żółtka, wlewamy oliwę. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i nie przyklejać się do rąk.
Farsz:
Suszone grzyby gotujemy do miękkości. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojoną i zeszkloną czerwoną cebule oraz rozgnieciony czosnek. Gdy woda wyparuje z mięsa dodajemy posiekane borowiki, tymianek oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku.
Ravioli:
Ciasto na makaron wałkujemy na cieniutki placek, oprószamy mąką i wycinamy kwadraty o boku ok. 7cm. Na środku kładziemy łyżkę farszu i przykrywamy drugim kwadratem (jeśli ciasto nie chcę się zlepić wystarczy brzegi posmarować odrobiną wody). Ravioli gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody posypujemy parmezanem.