Ryż na mleku kokosowym z mango i bazylią tajską
- Desery
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ryż jaśminowy 100 g
- bazylia tajska garść
- pulpa z mango 15-20 łyżek
- cukier trzcinowy 4 łyżki
- mleczko kokosowe 500 ml
- pasta lub ekstrakt waniliowy łyżeczka
- sól szczypta
- papryczka chili 1/5
- sok z połowy limonki
- nasiona chia 2 łyżeczki
- płatki kokosowe 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Ryż wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pastą waniliową, cukrem i szczyptą soli. Kiedy mleko będzie gorące wsyp ryż. Gotuj aż ryż stanie się miękki. Ryż przełóż do słoicków, dodaj mango, bazylię, posyp nasionami chia i drobno pokrojoną papryczką, skrop sokiem z limonki i posyp płatkami kokosowymi.