Zielona shakshuka
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Przygotuj :
- 1 pęczek bazylii
- garść szczawiu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 dużą cebulę
- 250 g szpinaku
- 5 łyżek oliwy
- 3/4 łyżeczki pasty chilli
- 125 g śmietany 18%
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 jajka
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj zmiksowane zioła. Podgrzej. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka. Piecz przez 5-10 minut aż jajka się zetną. Podawaj z pieczywem.