Lody z palonego masła z rozmarynem
- Desery
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- posiekany rozmaryn 2 łyżki
- dobrej jakości masło 150 g
- śmietanka 30% 400 ml
- mleko 3,5% tłuszczu 400 ml
- żółtka 3
- cukier 80 g
sposób przyrządzenia
Masło podgrzewamy w rondelku o jasnym dnie. Wrzucamy jedną łyżkę rozmarynu. Masło podgrzewamy do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Od razu przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy mleko ze śmietaną i łączymy z kremem jajecznym. Masło przecedzamy tak, aby pozbyć się rozmarynu. Garnek wstawiamy na gaz i dodajemy masło. Podgrzewamy do 80 stopni. Pod koniec dodajemy resztę świeżego rozmarynu. Całość przelewamy do naczynia, studzimy i wstawiamy do zamrażalki. Co godzinę mieszamy.