Sałata z melonem, edameme, kolendrą i szczypiorem
- Sałaty
- 2
- 20 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- melon
- edamame 2 garści
- pomarańcza 1
- sezam 2 łyżki
- ryż 100 g
- kolendra
- szczypiorek
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sok z połowy pomarańczy
- ocet ryżowy 3/4 łyzki
- sos sojowy 1 łyżeczka
- miód 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- skórka starta z pomarańczy
sposób przyrządzenia
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Edamame wrzuć do gotującej się wody i gotuj aż zmięknie. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Sezam podpraż na suchej patelni aż się zarumieni. W misce połącz oliwę, ocet, sok z pomarańczy, sos sojowy i miód. Sos dopraw solą oraz pieprzem. Melona obierz i pokrój w mniejsze cząstki. W misce ułóż ryż, dodaj melona, cząstki pomarańczy, edamame i zioła. Posyp sezamem oraz skórką z pomarańczy.