Curry z kalafiorem, pomidorami i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kalafior 1
- ryż 120 g
- świeża kolendra
- mikro liście rzodkiewki
- mleczko kokosowe puszka
- pasta curry 3 łyżki
- pomidory w puszce 800 g
- cebula 1
- czosnek 4 ząbki
- pasta chili 1 łyżeczka
- imbir 2 cm
- słodka papryka 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- olej kokosowy 3-4 łyżki
- czasnuszka
sposób przyrządzenia
Kalafior obierz z liści. Umyj i pokrój w mniejsze cząstki. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kalafior. Smaż przez 2 minuty pilnując aby się nie przypalił. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i chilli. Następnie pomidory. Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj do gotującego się dania. W między czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Wlej mleczko kokosowe. Danie gotuj na małym ogniu do momentu aż kalafior zmięknie. Na koniec dopraw przyprawami i wmieszaj posiekaną kolendrę. Podawaj z ryżem, sezamem i liśćmi rzodkiewki.