Pizza z oregano i bazylią
- pizza
- 4 porcje
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- oregano garść
- bazylia 2 garści
- pomarańczowa papryka 1
- cebula 1
- czosnek 3 ząbki
- pasta chili łyżeczka
- pomidory w puszcze 1
- słodka papryka 3/4 łyżeczki
- wędzona papryka 1/2 łyżeczki
- ketchup 2 łyżeczki
- sól i pieprz
- olej rzepakowy 5-8 łyżeczek
- świeże drożdże 50g
- lekko ciepla woda 300 ml
- cukier 2 łyżeczki
- mąka pszenna 400-500 g
- cukinia 1
- szparagi pęczek
- ser długodojrzewający
- czerwona cebula 1
sposób przyrządzenia
Paprykę umyj i pozbądź się nasion. Cebulę, czosnek oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj pastę chilli, ketchup i przyprawy. Wlej pomidory. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj świeże zioła. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj na gładki sos.
Między palcami rozetrzyj drożdże z cukrem. Zalej wodą i dodaj dwie łyżki mąki. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników. Zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Nie powinno kleić się do dłoni. Ciasto odstaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
Szparagi i cukinię umyj. Odłam końcówki szparagów i pokrój je na krótsze kawałki. Cukinię i cebulę posiekaj na cienkie plastry. Parmezan zetrzyj na plastry.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj. Jeśli ciasto klei się do wałka podsyp go mąką. Posmaruj sosem i posyp warzywami. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Aż warzywa i ciasto się zarumieni. Pod koniec pieczenia dodaj ser. Po wyjęciu z pieca posyp świeżą bazylią i oregano.