Focaccia z rozmarynem, oregano, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeże drożdże (lub drożdże instant) 15 g (lub 1 opakowanie)
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- letnia woda 200 ml
- mąka 450 g
- oliwa z oliwek 125 ml
- sól gruboziarnista
- ser z niebieską pleśnią
- rozmaryn 2 gałązki
- świeże oregano kilka gałązek
- czerwona cebula 2 duże
- oliwa 1 łyżka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- cukier brązowy 1 łyżka
sposób przyrządzenia
Karmelizowana cebula:
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, cały czas mieszając, aż cała cebula się zeszkli. Dodajemy do niej ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy cukier, listki oregano i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Rozczyn:
Drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 15 minut (na powierzchni utworzy się piana). Przed dodaniem rozczynu do ciasta, jeszcze raz go mieszamy.
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski i solimy. Robimy w środku dołek i wlewamy do niego rozczyn, oliwę, resztę letniej wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1,5 h). Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy ciasto dodając posiekany drobniutko rozmaryn. Rozwałkowujemy ciasto, umieszczamy na rozgrzanej blasze i dłońmi rozpłaszczamy na krążek o średnicy ok. 30 cm. Spryskujemy resztką oliwy, posypujemy gruboziarnistą solą i posypujemy serem pleśniowym (możemy go również dodać po upieczeniu). Pieczemy 20 minut w 230 st. C. Upieczoną focaccię posypujemy karmelizowaną cebulą i serem jeśli nie dodaliśmy go wcześniej.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com/