Wegetariański smalec z majerankiem i lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ugotowana biała fasola 250 g
- duża cebula 1
- duży czosnek 1
- suszone śliwki 3-4
- gorąca woda 1/2 szklanki
- masło klarowane 2 łyżki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa szczypta
- świeży lubczyk garść
- świeży majeranek garść
- ogórki kiszone
- pieczywo
sposób przyrządzenia
Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, ze szczyptą soli. Fasolę zmiksuj na gładką masę razem z majerankiem i lubczykiem. Śliwki odsącz i pokrój w drobne kawałki. Cebulę i śliwki wmieszaj w fasolę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Smalec podawaj z pieczywem i ogórkami kiszonymi.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl