UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Ziołowe chlebki z pikantną mieloną jagnięciną

składniki

  • ulubiony chlebek, pita lub naan 4
  • rukola 1 doniczka
  • mięta 1 doniczka
  • kolendra 1 doniczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • mielone mięso jagnięce 200 g
  • czosnek 1 posiekany ząbek
  • nasiona kminu rzymskiego 1 łyżeczka
  • zatar (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka lub świeża posiekana papryczka chili szczypta lub pół

sposób przyrządzenia

Wszystkie zioła zmiksuj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zostawiając trochę listków do posypania na koniec.
Mięso usmaż z czosnkiem i przyprawami, dodając soli i pieprzu do smaku.
Chlebki podgrzej na grillowej patelni lub w piekarniku – kilka minut, aż będą ciepłe i chrupiące. Posmaruj gotową pastą ziołową, nałóż aromatyczne mięso i podaj przysypane sporą ilością liści kolendry, mięty i rukoli.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij