UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Pizza z jarmużu z pomidorkami, serem pleśniowym

  • 2 porcje
  • 1 h 20 min.

składniki

  • jarmuż 4 doniczki
  • panierka Panko lub bułka tarta 2/3 szklanki lub 1 szklanka
  • jajka 2
  • starty ser mozzarella 1 i 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos pomidorowy
  • rukola
  • świeże oregano kilka gałązek
  • pomidorki cherry
  • ser pleśniowy
  • awokado

sposób przyrządzenia

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blenderem miksujemy umyty jarmuż. Dodajemy jajka, panierkę, 1 szklankę sera mozzarella, sól i pieprz. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dłońmi formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, posypujemy  połową szklanki sera mozzarella i ewentualnie pokrojonym serem pleśniowym (możemy również dodać go po upieczeniu). Pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia pizzy.

Po upieczeniu wykładamy na wierzch pozostałe składniki – oregano, rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry i awokado. Całość możemy skropić oliwą czosnkową.

udostępnij