UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Panna cotta truskawkowa z bazylią i angielskim sosem z melisą

składniki

  • truskawki (mrożone lub świeże) 2 szklanki
  • bazylia listki z 1 doniczki
  • cukier 1/3 szklanki
  • nasionka z laski wanilii 1 laska
  • śmietanka 30% 500 ml
  • agar agar 2 łyżki
  • żółtko 3
  • melisa listki z 1 doniczki
  • mleko 3,2% 120 ml
  • śmietana kremówka 30% 120 ml
  • cukier i prawdziwa wanilia 1/3 szklanki

sposób przyrządzenia

Gałązki melisy wkładamy do szczelnego pojemnika, zalewamy śmietanką i wkładamy do lodówki na noc (lub na kilka godzin).
Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty krem.
Wyjmujemy gałązki z pojemnika, śmietankę z mlekiem przelewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, połowę mleka dodajemy do kremu z żółtek i miksujemy. Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje ( pilnujemy by nie doprowadzić do wrzenia bo krem się zwarzy). Studzimy, po czym polewamy panna cottę. Dekorujemy świeżą mięta i truskawkami.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij