UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Lody z palonego masła z rozmarynem

składniki

  • posiekany rozmaryn 2 łyżki
  • dobrej jakości masło 150 g
  • śmietanka 30% 400 ml
  • mleko 3,5% tłuszczu 400 ml
  • żółtka 3
  • cukier 80 g

sposób przyrządzenia

Masło podgrzewamy w rondelku o jasnym dnie. Wrzucamy jedną łyżkę rozmarynu. Masło podgrzewamy do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Od razu przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy mleko ze śmietaną i łączymy z kremem jajecznym. Masło przecedzamy tak, aby pozbyć się rozmarynu. Garnek wstawiamy na gaz i dodajemy masło. Podgrzewamy do 80 stopni. Pod koniec dodajemy resztę świeżego rozmarynu. Całość przelewamy do naczynia, studzimy i wstawiamy do zamrażalki. Co godzinę mieszamy.

udostępnij