UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Kolendrowe gofry z pieczonym boczkiem i syropem klonowym

składniki

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki plus olej do smarowania gofrownicy
  • mleko 1 i 1/3 szklanki
  • jaja 2
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • cienkie plastry boczku kilka
  • syrop klonowy kilka łyżek
  • posiekana świeża kolendra 2 łyżki
  • bazylia tajska kilka listków

sposób przyrządzenia

Do miski wrzuć jaja, mleko, olej, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość zmiksuj na gładki płyn, na koniec wmieszaj posiekaną kolendrę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż boczek i piecz aż będzie zarumieniony i chrupiący. Maszynę do pieczenia gofrów rozgrzej. Wlewaj ciasto i piecz aż będą gotowe. Gofry podawaj z boczkiem, polane syropem i posypane bazylią tajską.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij