UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

ciasto rozmarynowe

składniki

  • rozmaryn 2-3 gałązki
  • świeże drożdże 20 g
  • ciepłe mleko 150 ml
  • cukier 50 g
  • mąka pszenna 400-500 g
  • jajka 2
  • żółtko
  • mleko 2 łyżeczki
  • rozpuszczone masło klarowane 50 g
  • miękkie masło 70 g
  • kardamon 3 łyżeczki
  • mleko skondensowane słodzone 10 łyżek
  • laska wanilii

sposób przyrządzenia

W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Wymieszaj z mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstaw pod przykryciem na 10-15 minut. Wlej masło, wbij jajka i powoli wsypuj mąkę. Połącz składniki. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij ciasto i zostaw do ogrzania na 40 minut. Zagnieć ciasto ponownie. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, lekko podsypując blat mąką. Igiełki rozmarynu posiekaj. Ciasto posmaruj masłem, posyp kardamonem i rozmarynem. Łyżkę rozmarynu zostaw do posypania ciasta na sam koniec. Ciasto zawiń od krótszej strony. Pokrój w większe kawałki. Włóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Żółtko połącz z mlekiem. Posmaruj ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 20-30 minut. Mleko skondensowane połącz z ziarenkami wanilii. Ciasto oblej mlekiem i posyp resztą rozmarynu. 

udostępnij

Rozmaryn dobrze
komponuje się z: