UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Ciasto drożdżowe z jabłkami, gruszkami i majerankową kruszonką

składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • jajka 2
  • cukier 150 g
  • sól szczypta
  • mleko 1 szklanka
  • masło 100 g
  • suche drożdże 1 opakowanie
  • gruszka 2
  • jabłko 2
  • mąka 100 g
  • cukier pudrer 50 g
  • masło 50 g
  • listki majeranku 1 doniczka

sposób przyrządzenia

Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Masło roztapiamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, dodajemy utarte jajka i ostudzone mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy na wierzch owoce i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia., w tym czasie robimy kruszonkę. Odrywamy z krzaczka listki majeranku. Mąkę, cukier i masło rozcieramy palcami do konsystencji mokrego piasku. Łączymy z majerankiem i posypujemy ciasto. Pieczemy ok 45 min. w 1800 stopniach C.

Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij