Wysoko ceniony już od starożytności, używany do celów nie tylko kulinarnych, ale i leczniczych. Jako stara roślina uprawna Egiptu i Grecji tymianek jest dumnym przedstawicielem ziół śródziemnomorskich.  I nic dziwnego, że tak się go ceni – oprócz siły smaku, w lancetowatych listkach kryje moc zdrowotnych właściwości. Bogaty w garbniki, flawonoidy (przeciwutleniacze), kwasy fenolowe tymianek pomaga zwalczyć zakażenia bakteryjne i wirusowe. Ziele tymianku ma właściwości stymulujące układ odpornościowy, a w  jego przeciwzapalnym i ochronnym działaniu intensywnie czuje się siłę natury. Jako przyprawa nadaje potrawom przyjemny delikatny smak. A na dokładkę tymianek przyspiesza trawienie, stąd to niezastąpiony dodatek do potraw tłustych. Jest uwielbianą przez wielu przyprawą do dań mięsnych, serów czy grzybów. Warto korzystać jednak z niego częściej w nieoczywistych odsłonach. Oto propozycje, w których wykorzystanie tymianku jest niezastąpione nie tylko pod względem smakowym, ale i zdrowotnym!

Na przeziębienie

Tymiankowy miód (dla dorosłych)

* kilka gałązek świeżego tymianku
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki spirytusu

Wymieszaj w słoiku miód z posiekanym tymiankiem. Dodaj alkohol i wymieszaj ponownie. Po zamknięciu słoik pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Później można przechowywać go w lodówce. Warto stosować często (3-5 razy dziennie) po łyżeczce przy kaszlu, chrypce, przeziębieniu.

Na rozgrzewkę

Bezalkoholowy grzaniec tymianek-cytrusy

* 2 grejpfruty (lub pomarańcze)
* świeży tymianek
* kilka goździków*

Sparz grejpfruta i zetrzyj jego skórkę. Z 1,5 owocu wyciśnij sok i wraz z miąższem przelej do garnka. Pozostałą część pokrój w plastry. Wrzuć do rondla razem ze starta skórką, gałązkami tymianku i goździkami. Zagotuj na małym ogniu i przelej do szklanki. Wypij póki ciepłe na rozgrzewkę!

 

*Dodaj cynamon, gwiazdki anyżu, kardamon, co tylko pasuje do smaku – zachęcam.