W każdej kuchni świata od wieków potrawy mięsne stanowią bardzo ważny element. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów nie tylko ze względu na szeroki wybór rodzaju mięsa, które przygotowujemy, ale też dzięki różnorodności sposobów ich przyprawiania! Najlepsze kulinarne efekty uzyskać możemy, wydobywając aromat mięs dzięki dodatkowi świeżych ziół. Zapiekanie, gotowanie czy smażenie mięsa z dodatkiem zielonych gałązek bez dwóch zdań wzbogaca mięsne potrawy o głębię smaku i świeżość, jakiej suszone zioła nie zdołają nadać potrawom.

Dodatek ziół do potraw mięsnych ma nie tylko wpływ na doznania smakowe. Zioła, mając właściwości lecznicze, wspomagają trawienie i tak często ciężkostrawne potrawy doprawione ziołami są dla nas łagodniejsze. Takie właściwości mają między innymi tymianek czy majeranek. Dzięki zawartości gorzkich związków ułatwiają wydzielanie soków trawiennych.

Po które zioła sięgnąć najlepiej?

  • Rozmaryn, oregano, tymianek – te zioła pochodzenia  śródziemnomorskiego o wyrazistym, delikatnie ostrym smaku sprawdzą się fantastycznie do przyprawiania baraniny, dziczyzny, drobiu czy innych mięs pieczonych.
  • Koper, pietruszka, lubczyk, majeranek – znane i najczęściej stosowane od lat w tradycyjnych daniach kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć przy przygotowywaniu pieczonych lub gotowanych wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, ale także i zup takich jak rosół.
  • Szałwia – charakteryzująca się lekko ziemistym smakiem używana w kuchni jest zazwyczaj w niewielkich ilościach. Sprawdzi się nie tylko w prostych daniach z drobiem, ale i w tych bardziej wyszukanych na bazie baraniny czy jagnięciny.
  • Kolendra – nazywana też „chińską pietruszką” nada mięsnym potrawom nut cytrusowych. Jej dodatek charakterystyczny jest dla azjatyckich przepisów na dania z udziałem kurczaka czy indyka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by korzystać z jej orzeźwiającego smaku w kuchni europejskiej.

Mięsa możemy wzbogacić w ziołowe aromaty, nie tylko dodając świeże liście bezpośrednio do dań,  ale także przygotowując ziołowe marynaty! Nie wahaj się, by tworzyć ziołowe kombinacje – łącz kilka rodzajów ziół z ulubionymi olejami roślinnymi, francuską musztardą, octem winnym czy jabłkowymi.

Ziołowo-cytrusowa marynata do delikatnych mięs.

Składniki:

1 duża pomarańcza

4 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki musztardy francuskiej

kawałek (ok 2cm) korzenia imbiru

2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano

2 łyżki listków świeżej pietruszki

sól

chili

Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. Wymieszaj z olejem, musztardą, posiekanym oregano i pietruszką, szczyptą chilli i solą. Marynuj kilka godzin, najlepiej całą noc.