Karnawałowy sezon nie obejdzie się bez podkręcających atmosferę i wprowadzających w taneczny nastrój koktajli. Jednak zamiast szukania receptur na drinki na bazie soków czy słodkich syropów dużo lepiej skorzystać z ciekawych połączeń procentów z naturalnymi aromatami owoców i świeżych ziół. To z pewnością bardziej naturalne i wyjątkowe smaki!

W klasycznych drinkach za barem od  bardzo dawna królują mięta i bazylia. Warto jednak wykazać nieco barmańskiej kreatywności i sięgnąć po ich mniej znane, a nie mniej aromatyczne odmiany. Bazylia tajska z silnym aromatem lukrecji świetnie nada się do koktajli z egzotycznymi owocami, bazujących na rumie. Bazylia grecka będzie z kolei niezastąpiona w orzeźwiających koktajlach na ginie. Chcąc być jeszcze bardziej oryginalnym nie można nie wykorzystać nut smakowych, które oferują inne świeże zioła. Tymianek, rozmaryn, szałwia czy kolendra równie wspaniale odnajdą się w towarzystwie mocnych alkoholi czy tych bardziej delikatnych takich jak musujące wina.

Zacznij od naszych propozycji wariacji na temat klasycznych koktajli. Dalej daj się ponieść barmańskiej wyobraźni.

Bazyliowy Aperol Spritz:

Składniki:
– 60 ml prosecco
– 30 ml likieru Aperol
– 30 ml wody gazowanej
– Kilka plasterków ogórka
– świeża bazylia

Tymiankowe Martini:

Składniki:
– 60 ml ginu
– 15 ml soku z cytryny
– 15 ml syropu cukrowego
– 2-3 gałązki tymianku

Margarita:

Składniki:
– 60 ml tequili
– 30 ml soku z limonki
– 15 ml syropu agawy
– listki kolendry

Śmiało modyfikuj ilość składników, dostosowując do swoich własnych smakowych preferencji i z każdym toastem daj się zabrać w wir orzeźwiających ziołowych doznań. Niech to będzie wyśmienity Nowy Rok i karnawał pełen festiwalu smaków!