Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

zupa z bakłażana ze szczypiorkiem

  • zupy
  • 2
  • 30 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • małe bakłażany 2 sztuki
  • duży ziemniak 1 sztuka
  • szczypiorek 1 doniczka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • bulion warzywny 500-700 ml
  • śmietana 18% 3 czubate łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziela angielskie 4 sztuki
  • kumin 0,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • czarny mak do posypania
  • ser feta 6 łyżek
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Bakłażany umyj, odkrój koncówki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaka obierz oraz posiekaj w mniejsze cząstki. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Posyp szczyptą soli. Smaż przez minutę na średniej mocy ognia. Dodaj bakłażany i ziemniaka, smaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem, dodaj 3/4 szczypiorku, gotuj pod przykryciem, aż warzywa zupełnie zmiękną. Dodaj 4 łyżki sera feta. Zmiksuj zupę na gładki krem – pamiętaj, aby wcześniej wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Do lekko wystudzonej zupy wmiksuj śmietanę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zmiksuj. Zupę podawaj z kleksem śmietany, drobno posiekanym szczypiorkiem, makiem oraz fetą.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0