zupa z bakłażana ze szczypiorkiem
- zupy
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- małe bakłażany 2 sztuki
- duży ziemniak 1 sztuka
- szczypiorek 1 doniczka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- bulion warzywny 500-700 ml
- śmietana 18% 3 czubate łyżki
- liście laurowe 2 sztuki
- ziela angielskie 4 sztuki
- kumin 0,5 łyżeczki
- olej rzepakowy 5 łyżek
- czarny mak do posypania
- ser feta 6 łyżek
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Bakłażany umyj, odkrój koncówki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaka obierz oraz posiekaj w mniejsze cząstki. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Posyp szczyptą soli. Smaż przez minutę na średniej mocy ognia. Dodaj bakłażany i ziemniaka, smaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem, dodaj 3/4 szczypiorku, gotuj pod przykryciem, aż warzywa zupełnie zmiękną. Dodaj 4 łyżki sera feta. Zmiksuj zupę na gładki krem – pamiętaj, aby wcześniej wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Do lekko wystudzonej zupy wmiksuj śmietanę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zmiksuj. Zupę podawaj z kleksem śmietany, drobno posiekanym szczypiorkiem, makiem oraz fetą.