Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

ZUPA JESIENNA ZE SŁONECZNIKIEM

  • zupy
  • 2
  • 40 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • 2 opakowania słonecznika
  • 150 g fasoli piękny jaś
  • 1 dużą cebulę
  • 2 garści jarmużu
  • 4 żółte pomidory
  • 1 mniejszą cukinię
  • 1 dużą czerwoną paprykę
  • pół papryczki chilli
  • 1,5-2 litry wody
  • 2 garści surowej dyni
  • 300 g drobnego makaronu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka za’ataru
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pęczki bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 15 łyżek oliwy
  • pół garści orzechów piniowych
  • pół garści startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Dzień wcześniej wsyp fasolę do miski i zalej wodą, tak aby znajdowała się całkowicie zanurzona.  Odstaw na minimum 8 godzin. Do blendera wrzuć bazylię, sok z cytryny, oliwę, orzechy oraz parmezan. Zmiksuj na gładką pastę, dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pół łyżeczki soli. Podsmaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w małe piórka paprykę, papryczkę chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w plastry cukinię. Zalej wodą. Dodaj dynię i odcedzoną fasolę. Na koniec porwany jarmuż i pokrojone w większe cząstki pomidory. Gotuj na średnim ogniu aż fasola zmięknie. Pod koniec gotowania dopraw przyprawami i wrzuć 1 opakowanie słonecznika. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zupę podawaj z makaronem, łyżką pesto z bazylii oraz słonecznikiem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0