ZUPA CHRZANOWA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
- zupy
- 4
- 1 hh
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- czosnek niedźwiedzi 1 opakowanie
- biała część pora 1/2
- bulion warzywny 2 litry
- średniej wielkości ziemniaki 8 sztuk
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 4 sztuki
- tarty chrzan ze słoiczka 90 g
- śmietana 18% 120-150 ml
- cebula 1 sztuka
- masło klarowane 4 łyżki
- jajka ugotowane na miękko
- kiełbaski białe roślinne (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz oraz pokrój w mniejsze cząstki. Cebulę oraz pora pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Cebulę oraz pora podsmaż na średnim ogniu ze szczyptą soli. Warzywa powinny się zarumienić. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Wrzuć ziemniaki. Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Za pomocą chochli odlej dwie łyżki zupy do mniejszej miseczki. Dodaj czubatą łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Przelej do garnka. Wymieszaj i dodaj resztę śmietany. Następnie łyżka po łyżce dodaj chrzan. Na koniec posiekany drobno czosnek niedźwiedzi. Zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Kiełbaski pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej. Smaż je, aż się zarumienią.
Zupę podawaj z jajkiem oraz kiełbaskami.