Ziołowy pudding z awokado, amarantusem i jarmużem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jogurt naturalny 300 ml
- dojrzałe awokado 1
- mikro listki jarmużu garść
- mikro listki amarantusa garść
- nasiona chia 3 łyżki
- maliny
- pyłek pszczeli 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
sposób przyrządzenia
Do miksera wrzuć jogurt, awokado, jarmuż, sok z cytryny i nasiona chia. Całość zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Przelej do szklanek, posyp malinami, amarantusem i pyłkiem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl
Ziołowy pudding z awokado, amarantusem i jarmużem
Zielony niczym wiosna, naturalnie pyszny i niesamowicie zdrowy – tak najlepiej można określić ziołowy pudding z awokado z ciekawymi dodatkami pod postacią mikro listków amarantusa i jarmużu. Nie dość, że prezentuje się obłędnie i z pewnością zaskoczy gości, to jeszcze będzie bombą witaminową, jakiej nie zapewnią ci inne potrawy. To świetna propozycja dla wegetarian i osób, które chcą spróbować nowych smaków z wykorzystaniem świeżych ziół i owoców.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do kielicha blendera wrzuć 300 mililitrów jogurtu naturalnego, obrane, dojrzałe awokado bez pestki, garść liści mikro jarmużu. Całość zblenduj. Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj do puddingu wraz z trzema łyżkami nasion chia. Ponownie miksuj do uzyskania względnie gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Ziołowy pudding z awokado przelej do szklanek i ozdób mikro listkami – świetnie wyglądać będzie soczyście różowy amarantus i drobne listki jarmużu. Dodatkowo dodaj kilka świeżych malin i pyłek pszczeli.