Zielona zupa ze szczawiowymi chipsami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- cebula 2
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- jarmuż 3-4 garści
- szpinak 3-4 garści
- czerwony szczaw 2 doniczki
- bulion 2 litry
- ryż arborio 1/4 szklanki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól i pieprz
- owego
- sól i pieprz
- szczaw kilka listów
- olej rzepakowy 1/2 szklanki
sposób przyrządzenia
W garnku rozgrzej oliwę, pokrój w kosteczkę cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić. Zmniejsz ogień, dolej 2-3 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś cebulę do uzyskania karmelowego koloru. Od czasu do czasu zamieszaj.
Ugotuj ryż, gdy będzie prawie gotowy wrzuć do niego jarmuż. Pogotuj 2-3 minuty.
Odcedź, wmieszaj szpinak i czerwony szczaw. Dodaj duszoną cebulę, zalej bulionem, zagotuj i zmiksuj.
Chipsy: W małym rondelku rozgrzej olej, uważaj, aby nie zaczął dymić. Chwyć listek za ogonek i cały czas trzymając, zanurz w oleju. Ostrożnie, bo olej może pryskać! Po kilku sekundach wyciągaj i układaj na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Zdjęcie i przepis: Malgorzata.Motecha-Pastuszko