Warzywa korzeniowe pieczone z miodem, orzechami, pietruszką, rozmarynem i sosem tahini
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- marchewka 2
- korzeń pietruszki 2
- seler 1/2
- ulubione orzechy garść
- świeża pietruszka garść
- świeży rozmaryn 2-3 gałązki
- pasta tahini 2 łyżki
- czosnek (przeciśnięty przez praskę) 1/2 ząbka
- czosnek 1/2 całe ząbki
- sok z cytryny łyżkę
- miód 2 łyżki
- sól i pieprz szczypta
- sezam łyżka
- olej do smażenia
- woda kilka łyżek
sposób przyrządzenia
Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Warzywa obierz i umyj. Pokrój w nieregularne cząstki. Włóż do naczynia żaroodpornego, polej 4-5 łyżkami oleju, miodem, dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Nieobrany czosnek zmiażdż i dodaj do warzyw. Piecz przez ok 45- 60 minut co jakiś czas mieszając. Na suchej patelni podpraż orzechy aż się zarumienią. W małej miseczce umieść pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka łyżek wody i sok z cytryny. Rózgą połącz składniki, jeśli sos jest za gęsty dodaj wodę. Warzywa posyp sezamem, dodaj pietruszkę i orzechy, polej sosem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com