Trufle z białej czekolady z tymiankiem i cytryną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- biała czekolada 3 tabliczki (300 g)
- śmietanka 36% 100 ml
- skórka starta z cytryny 2
- tymianek 1/2 pęczka + do ozdobienia trufli
- masło 40 g
- ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
- soku z cytryny 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
sposób przyrządzenia
Śmietankę podgrzewamy w rondelku z gałązkami tymianku i skórką cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odsączamy cytrynę i tymianek (porządnie wyciskając go na sicie). W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej dwie i pół tabliczki (250 g) czekolady oraz masło. Dodajemy ekstrakt z wanilii i aromatyczną śmietankę, mieszamy przy pomocy trzepaczki i odstawiamy masę do stężenia na całą noc do lodówki.
Po tym czasie ze schłodzonej masy formujemy kulki (zadanie ułatwia lekkie zwilżenie rąk bardzo zimną wodą). Przygotowujemy sobie pralinkowe papilotki, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałe 50 g czekolady. Każdą kulkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Ruchy muszą być sprawne, aby masa pod wpływem ciepła czekolady nie zaczynała się topić. Odkładamy do zastygnięcia, wierzch każdej trufli dekorując listkiem tymianku.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl