tost z groszkiem i pietruszką
- śniadania
- 1
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pietruszka pół garści
- groszek cukrowy w strąkach garść
- chleb 2 kromki
- musztarda 1,5 łyżeczki
- olej sezamowy 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- pasta chili 3/4 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- szalotka 1/2
- świeży imbir 1 cm
sposób przyrządzenia
Umyty groszek wrzuć do wrzącej wody na 4 minuty. Odcedź i przelej lodowatą wodą. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż przez 1 minutę. Wlej sos sojowy oraz pastę chilli. Zamieszaj. Do powstałego sosu dodaj groszek. Podgrzewaj przez 4 minuty. Pieczywo posmaruj musztardą. Pietruszkę posiekaj. Połóż na jednej kromce. Przykryj groszkiem i kromką pieczywa.