Tatar z sarny ze świeżymi ziołami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- comber lub udziec z sarny 0,4 kg
- kapar łyżka
- korniszon kilka
- średnia czerwona cebula 2
- sól, pieprz, cukier
- sos worcester
- natka pietruszki kilka gałązek
- kolendra kilka gałązek
- jajko przepiórcze 4
- marynowany strączek papryczki chili kilka
sposób przyrządzenia
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Posiekać je ostrym nożem. Doprawić solą, pieprzem odrobiną cukru i sosem worcester. Schłodzić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Kapary i zioła posiekać. Korniszony pokroić. Dodatki wymieszać z mięsem lub ułożyć obok tatara. Podawać ze strączkami marynowanego chili i surowym żółtkiem z przepiórczego jajka.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński
Tatar z sarny ze świeżymi ziołami
Lubisz dziczyznę? Jeśli tak, to ten nietypowy przepis na tatara z sarny będzie idealny dla ciebie. Grubo siekany, z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, doskonale komponuje się ze słonymi kaparami i korniszonami. To także świetny przepis, jeśli szukasz nietypowej przystawki. Dodatki podkreślają smak dziczyzny i sprawiają, że jest wybitna!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Comber lub udziec z sarny dokładnie oczyść, umyj i osusz. Za pomocą dobrego, ostrego noża posiekaj mięso na drobne kawałki, np. małą kostkę. Dopraw dziczyznę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną cukru, która podkreśli smak mięsa. Całość skrop sosem worcester i włóż do lodówki do schłodzenia.
Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę. Kapary, natkę pietruszki oraz kolendrę posiekaj, a korniszony pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj dodatki ze sobą. Może je połączyć bezpośrednio ze schłodzonym mięsem lub ułożyć obok tatara, np. w formie sałatki. Całość podawaj z marynowanymi papryczkami chili oraz surowym żółtkiem, najlepiej z jajka przepiórczego.