Szakszuka z majerankiem i rozmarynem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- papryka czerwona 1
- pomidory 5
- cebula 1
- posiekany rozmaryn 1/2 łyżeczki
- majeranek 1/2 garści
- jajka 2-3
- za'atar 1-2 łyżki
- masło klarowane 2 łyżki
- pieczywo
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka łyżeczkę
- papryka wędzona 1/2 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Cebulę pokrój w piórka. Paprykę i pomidory w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i rozmaryn. Od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną paprykę, słodką i wędzoną. Smaż przez 2 minuty. Na koniec wrzuć pomidory. Szakszukę gotuj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj sól i pieprz. Szakszukę przełóż do żaroodpornych pojemników, wbij jajka i piecz aż się zetną w temperaturze 220 stopni. Danie podawaj z chlebem posypane za’atarem i majerankiem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl