Sałatka z rukwią wodną, oregano i pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jarmuż bez łodygi 2 garści
- rukiew wodna pęczek
- świeże oregano garść
- świeża natka z pietruszki garść
- ser halloumi 6-8 plastrów
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- olej lniany 5 łyżek
- miód łyżka
- musztarda 2 łyżki
- sok z cytryny łyżeczka
- migdały garść
- ziarna granatu 5 łyżek
sposób przyrządzenia
Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oleju, połóż ser halloumi i smaż aż się zarumieni. Aby przygotować sos do miseczki wlej olej lniany, musztardę, sól i pieprz, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i dodaj jarmuż, podsmaż przez 2 minuty. Orzechy podpraż na suchej patelni. Do miski wrzuć jarmuż, rukiew wodną, pietruszkę, lubczyk, orzechy, granat i ser. Skrop sosem i wymieszaj.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com