Sałatka z pieczonymi burakami, majerankiem i rukwią wodną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- burak 1
- rukiew wodna pęczek
- świeży majeranek 1/2 garści
- ser kozi 2-3 łyżki
- czarnuszka 1/2 łyżki
- orzechy laskowe 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- sól i pieprz do smak
- sok z cytryny łyżeczka
- ostra musztarda łyżeczka
- miód łyżeczka
sposób przyrządzenia
Zawiń buraka w folię do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz aż będzie miękki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj składniki. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Upieczonego buraka pokrój w cienkie plastry, dodaj do rukwi wodnej. Wrzuć majeranek, ser kozi, orzechy, skrop sosem i delikatnie wymieszaj.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com